Tüp Bebek Tedavisinde PRP Uygulamasının Başarı Oranı Nedir?

PRP uygulaması içerisinde bol miktarda trombosit ve büyüme faktörlerin yer aldığı plazmanın tüp bebe tedavisi gören anneye enjekte edilmesi ile gerçekleştirilmektedir.

PRP işlemi kas, iskelet ya da kemik hasarlarında doku tamiri için yaklaşık olarak 30 yıldan uzun süredir uygulanan bir tedavi yöntemi olsa da tüp bebek tedavisinde son yıllarda uygulanmaya başlanmıştır.

Plazma içerisinde yer alan büyüme faktörleri işlemin yapılma amacına göre rahim zarının kalınlaşmasını ya da yumurtalık rezervinin artmasını sağlamaktadır.

Şu ana kadar yapılan araştırmalara göre PRP uygulamasının başarı oranı %60 civarındadır. Özellikle yaşın ilerlemesinden dolayı doğal yolla gebelik şansı elde edemeyen anne adayları için PRP uygulaması büyük avantajlar sağlamaktadır.

Nasıl Yapılmaktadır?

Doğal yolla gebelik elde edemeyen ve tüp bebek tedavisinde üst üste başarısızlıklar söz konusu olduğunda tedaviye yardımcı olarak PRP işlemi gerçekleştirilebilmektedir.

Özellikle hastanın rahim zarının istenen kalınlıkta olmaması ya da yumurtalık rezervinin düşük olması bu gibi olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir.

Rahim zarı ince olan hastalarda hastadan elde edilen trombosit yönünden zengin plazma rahim içerisine uygulanmaktadır. Yumurtalık rezervi düşük olan kişilerde ise uygulama yumurtalıklara yapılmaktadır. Bu işlem esnasında ultrason ile yumurtalıklar izlenmektedir.

PRP uygulamasından yaklaşık 2 ile 3 ay sonra yumurta toplama işlemi yapılmaktadır. PRP uygulaması gerçekleştirilmiş yumurtalık rezervi bozuk hastaların AMH ve FSH düzeylerinde de iyileşme yaşandığı gözlemlenmektedir.

Uygulamanın Başarı Oranı

PRP uygulaması her ne kadar tüp bebek tedavisinde yeni uygulanmaya başlanmış bir işlem olsa da uzun yıllar diğer birçok alanda başvurulan bir işlemdir. Tüp bebek tedavisinde ise şu ana kadar PRP işlemi yapılmış olan her 10 hastadan 6’sının yumurta rezervlerinde artış elde edilmiştir.

Benzer bir şekilde yine her 10 hastanın 6’sında rahim zarının istenen seviyeye geldiği tespit edilmiştir. Bu verilere bakarak PRP işleminin başarı oranın %60 civarında olduğunu söylemek mümkündür. Tüp bebek tedavisinde PRP işlemi hala da birçok araştırmanın yapıldığı gelişime açık bir uygulamadır ve gelecek yıllarda bu başarı oranının daha da artması beklenmektedir.

.