Tüp Bebek Tedavisinde Lenfosit Aşısı ve PRP Tedavisinin Farkı Nedir?

Doğal gebeliğin oluşmaması birçok farklı faktörlere bağlıdır. Bu faktörlerin bazıları çevresel bazıları ise fizyolojik faktörlerdik. Günlük alışkanlıklar, sigara kullanımı, infertilite, genetik yatkınlık ve daha önce geçirilen operasyonlar nedeniyle birçok çift doğal gebelik yoluyla çocuk sahibi olamamaktadır.

Bu nedenlerden bazıları ise bağışıklık sistemi kaynaklıdır. Bağışıklık, sperm hücrelerine verdiği tepki, bebeğe ve plasentaya verdiği tepki ya da bebeğin proteinlerine karşı verilen tepki nedeniyle gebelik gerçekleşse bile ortadan kalkabilmektedir. Ancak bu noktada devreye giren tüp bebek tedavisi sayesinde doğal yolla gebelik elde edilemeyen durumlarda çocuk yapabilmek mümkün olmaktadır.

Lenfosit Aşısı

Kadının bağışıklık sisteminin, erkeğin sperm hücrelerine karşı antikor oluşturup onları öldürmesi durumunda doğal yolla gebelik elde edilememektedir.

Doğal gebelik elde edilse bile yine bağışıklık sistemi bebeğe veya onun proteinlerine karşı tepki vererek gebeliğin düşükle sonuçlanmasına neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda lenfosit aşısı uygulanmaktadır. Bu aşı erkekten alınan kan örneğindeki lenfosit hücrelerinin ayrıştırılması ile elde edilmektedir.

Aşı anne adayına dört faklı cilt altından enjekte edilmektedir. Bu işlem tüp bebek tedavisinden önce üç kez, gebelik elde edildikten sonra da iki kez uygulanmaktadır. Bu sayede anne adayının bağışıklık sistemi babanın ve bebeğin hücrelerini tanıması sağlanmaktadır.

Lenfosit aşısından önce dikkat edilmesi gereken husus babanın Hepatit ve HIV açısından incelenmesidir. Bu rahatsızlıklara sahip olan kişilerden alınan kan ile aşı hazırlanamamaktadır.

PRP ile Lenfosit’in Farkları

PRP ve lenfosit işlemlerinin amacı gebelik şansını ve tüp bebek tedavisinde başarı oranını arttırmaktır. Ancak ikisi temelde çok farklı yöntemlerdir. PRP işleminde anne adayının kendisinden alınmış kan kullanılmaktadır.

Lenfosit ise babanın kanından elde edilmektedir. PRP’nin amacı rahim zarını kalınlaştırmak ve yumurta rezervini arttırmaya yöneliktir. Lenfosit ise anne adayının bağışıklık sisteminin babanın ya da bebeğin hücrelerini tanımasına yönelik gerçekleştirilmektedir.

Her iki işleminde anneye ya da bebeğe herhangi bir zararı bulunmamaktadır. PRP ve lenfosit uygulaması gerekli olduğunda yapılan uygulamalardır ve tüp bebek tedavisinde başarıyı arttırmaya yöneliktir.

.