PRP Destekli Tüp Bebek Tedavisinde Bebek Sahibi Olma Şansı Artar Mı? Avantajları Nelerdir?

Uzun yıllar doğal yolla gebelik elde edemeyen çiftlerin çocuk sahibi olmasına yardımcı olan tüp bebek tedavisinde teknolojinin gelişmesi ile beraber yeni yöntemler uygulanmaktadır. Bu yöntemlerin en büyük özelliği ise gebelik şansını önemli ölçüde arttırmaya yönelik olmasıdır.

Son yıllarda ortaya çıkan yöntemlerden birisi de pıhtılaşma hücrelerinden zengin plazma olan PRP yöntemidir. PRP yöntemi daha önce çene eklemi ameliyatlarında, eklem onarımında ve yüz gençleştirme operasyonlarında kullanılan eski bir yöntem olmasına rağmen tüp bebek tedavisi alanında henüz yeni yeni uygulanmaya başlanmıştır.

PRP uygulaması tüp bebek tedavisinde rahim zarının kalınlaşmasını ve yumurtalık kalitesinin arttırılmasında tercih edilmektedir.

PRP’nin Rahim Zarına Faydası

PRP, tüp bebek tedavisine iki önemli avantaj getirmiştir. Bunlardan ilki endometrium adı verilen rahim zarının kalınlaşmasına yardımcı olması ikincisi ise yumurta kalitesinin artmasına yardımcı olmasıdır. Tüp bebek tedavisinde istenmeyen durumlardan bir tanesi de rahim zarının embriyoyu tutunamamasıdır.

Özellikle kürtaj, biyopsi ya da enfeksiyon kaynaklı olarak rahim zarında ortaya çıkan hasarlar ve yapışıklıklar rahim zarını olumsuz yönde etkilemektedir.

Rahim iç zarının istenilen olgunluk seviyesine gelemediği durumlarda embriyo rahim zarına tutunamaz ve bu nedenle tedavi başarısız olmaktadır. Ancak rahim zarına uygulanan PRP işlemi ile endormetriumun gelişimi uyarılabilmektedir. Bu işlem embriyo transferinden yaklaşık olarak 5 gün öncesinde gerçekleştirilmektedir.

Yumurta Kalitesine Faydası

Kadınlarda yumurtalık rezervi sınırlıdır ve yaş ilerledikçe yumurta sayısı giderek azalmaktadır. Yumurta kalitesi kötü olduğu durumlarda gebelik şansı önemli ölçüde düşmektedir. Serum AMH ve FSH düzeyleri bozuk olan ve bir yıldan uzun zamandır adet görmeyen kadınlara PRP uygulaması yapılmaktadır.

PRP işlemi ile yumurtalıklarda yer alan durağan haldeki kök hücreler aktif hale getirilmeye çalışılmakta ve yeni yumurta üretimi tetiklenmektedir. PRP uygulaması aynı zamanda AMH ve FSH düzeylerinde de düzelme sağlamaktadır.

Bu uygulama ile beraber tüp bebek tedavisinde başarı %60 oranında artmaktadır. PRP uygulamasından 2,5 ay sonra gerçekleştirilen yumurta toplama işleminde elde edilen yumurtaların kalitesinde önemli ölçüde artış elde edilmektedir.

.